Winnaar Fietshelden campagne bekend

Kai op zijn fiets.jpg

Op 22 mei is Gelderland’s nieuwe Fietsheld bekend gemaakt. Zes weken lang konden kinderen uit heel de provincie hun leukste en meest creatieve ideeën opsturen over hoe zij fietsen leuker en veiliger dachten te maken. Fietslab Gelderland heeft uiteindelijk uit alle inzendingen de zevenjarige Kaj uit Nijmegen tot winnaar uitgeroepen. Tijdens het RijnWaalpad Festival op 30 mei vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats, waar Kaj zijn gloednieuwe fiets in ontvangst zal nemen.

“Ik ben enorm verrast over alle creatieve ideeën die zijn ingestuurd. Het was heel moeilijk om te kiezen uit al deze goede ideeën, die allemaal op een eigen manier bijdragen aan het veiliger, beter of leuker maken van het fietsen naar school. Zo is er bijvoorbeeld een idee ingestuurd waarin werd gepleit voor kindvriendelijke fietszones waar kinderen veilig kunnen oefenen met fietsen. En een idee voor een glow-in-the-dark fiets, zodat je altijd goed zichtbaar bent op de fiets” - Maud de Vries, Fietslab Gelderland


Met de Fietshelden Campagne heeft Fietslab Gelderland kinderen uitgedaagd om inhoudelijk na te denken over de fiets als vervoermiddel en over oplossingen voor problemen die zij ervaren met fietsen. De campagne heeft als doel om meer kinderen op een veilige en zelfstandige manier te laten fietsen. Bovendien besteedt de actie aandacht aan meer beweging op school. De achterliggende gedachte is dat beweging voor schooltijd beter en geconcentreerd leren stimuleert, iets dat door onderzoek bevestigd wordt. Meer fietsende kinderen zorgt bovendien voor een betere bereikbaarheid van scholen.

Uit de vele inzendingen is het idee van Kaj uiteindelijk als winnaar uit de koker gekomen. Zijn idee voor een speurtocht op de fiets is door de jury als beste beoordeeld. De provincie Gelderland en FietsLab Gelderland gaan aan de slag met zijn plan om speciale fietsroutes voor kinderen te ontwikkelen.

Designathons

In navolging van de Fietshelden campagne gaat het Fietslab Gelderland de komende tijd speciale Designathons organiseren op scholen in de gehele provincie. Dit zijn ontwerpwedstrijden waarin kinderen gevraagd wordt hun licht te laten schijnen over veilig en leuk fietsen. Bovendien krijgen zij de kans om onder begeleiding van specialisten hun ideeën en gedachten om te zetten in concrete plannen. De beste ideeën maken daarbij kans om daadwerkelijk uitgevoerd te worden door de provincie. Alle scholen in Gelderland kunnen zich kosteloos opgeven voor deze speciale workshops.

Voor meer informatie over Designathons, stuur een mail naar norbert@fietslabgelderland.nl

Norbert Mol