18 juni: SHIFT #2 - Heel Gelderland Fietst

Shift+HGF.jpg

Show and talk met beleidsmakers, bedrijven, wetenschappers en andere relevante stakeholders over de toegevoegde waarde van de fiets op allerlei verschillende beleidsterreinen.

Op dinsdag 18 juni wordt de tweede show uit de reeks SHIFT - Heel Gelderland Fietst georganiseerd, waarin Fietslab Gelderland samen met experts, stakeholders en beleidsmakers benadrukt dat de fiets meer is dan slechts een vervoermiddel. De fiets brengt je van A naar B maar kan daarnaast bijdragen aan een hele reeks duurzame, sociale, en economische doeleinden. De vraag is: hoe kunnen we deze enorme potentie van de fiets benutten en inzetten in lijn met het beleid van de provincie en Gelderse gemeenten? Deze editie van SHIFT is een side event van het Nederlands Kampioenschap Wegwielrennen. Het event is gratis toegankelijk, maar vooraf aanmelden is verplicht. Er is beperkt plek, dus meld je snel aan!

Sprekers

Centraal staat de vertoning van de film Gewoon Fietsen (Why We Cycle) waarin de verborgen effecten van fietsen op mens en maatschappij onderzocht worden. Aanvullend zal Marco te Brömmelstroet (Universiteit van Amsterdam), beter bekend als ‘s werelds eerste fietsprofessor, in een Q&A de film verder toelichten. Om de maatschappelijke impact van de fiets te illustreren delen Teun Meulepas en Jilt van Schayik (Biky), Bram Witvliet (BramFietst.nl) en Eva Walraven en Pepijn (hét Bakkerscafé) hoe zij op hun manier de fiets centraal stellen.


Deze voorbeelden zullen de veelzijdige impact van de fiets onderbouwen. De avond wordt afgesloten met een gesprek tussen sprekers en publiek.

Datum: dinsdag 18 juni

Tijd: 20:00 - 21:30

Locatie: De Fietser, Akulaan 2, 6717 XN Ede

Toegang: gratis, vooraf aanmelden

brommelstroet-marco.jpg

Marco te Brömmelstroet (1980) is planoloog, universitair hoofddocent en directeur van het Urban Cycling Institute van de Universiteit van Amsterdam. Als wetenschapper onderzoekt hij de relaties tussen mobiliteit, de stad en de samenleving. 

Schermafbeelding 2019-06-06 om 09.38.54.png

Biky biedt kinderen een route naar mobiliteitsgeluk door ervoor te zorgen dat kinderen kunnen fietsen en altijd een veilige kinderfiets op maat ter beschikking hebben. Geen zorgen meer voor ouders over aanschafkosten, onderhoud, reparaties, of de wissel naar grotere maat. Biky neemt alles uit handen. Zo streeft het bedrijf ernaar dat alle kinderen toegang tot een fiets hebben. 

Bramfietst.jpg

Als sinds zijn twaalfde is Bram Witvliet bezig met zijn project Bram Fietst waarmee hij zichzelf ten doel heeft gesteld om alle dorpen en steden in Nederland op de fiets te bezoeken. Wat aanvankelijk begon als een grap met vrienden is uitgegroeid tot een serieus project, waarmee Bram de fiets probeert te promoten en meer aandacht voor natuur en milieu wil genereren. 

bakkerscafe.jpg

Hét Bakkerscafé wordt gerund met mensen met een kwetsbare positie in de samenleving. De organisatie verkoopt zelfgemaakt brood en bezorgt dit dagelijks aan zo’n 40 bedrijven door heel Nijmegen. Alles op de fiets natuurlijk! Daarmee streeft hét Bakkerscafé er naar een effect te hebben op economisch, milieu, en sociaal vlak.

Norbert Mol