Iedereen kan fietsen

 
 
 

Waarom

In verschillende wijken van de grotere gemeenten groeien veel kinderen op zonder fiets en zonder fietscultuur. Mede hierdoor haalt de meerderheid van de kinderen de beweegnorm niet, nemen overgewicht, suikerziekte en obesitas toe, en missen kinderen de kans door fietsen hun leefwereld te vergroten. 

Hoewel Nederland een Fietsland is, groeien er veel kinderen op die niet meer fietsen en geen fiets hebben. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek haalt de helft van de kinderen de beweegnorm niet. In sommige wijken heeft 25% van de kinderen overgewicht. Fietsen kan helpen om kinderen gezonder en vitaler te maken.

Wat

Daarom starten we in twee gemeenten in Gelderland op een aantal scholen een pilot. Kinderen kunnen het eerste jaar gratis beschikken over een fiets. Dit wordt gecombineerd fietslessen op school. Als er in de gemeenten geen organisatie is voor fietslessen doen we een beroep op de BMX fietsschool of de Fietsmeesters. In die gemeenten starten we samen met het ANWB Kinderfietsenplan met een het inzamelen van gebruikte kinderfietsen, deze komen ter beschikking voor kinderen die leven in armoede en geen fiets hebben.

Hoe

We evalueren deze pilots eind 2018 met het doel deze op te schalen in 2019 naar meer gemeenten.

Button-fpkids.png